Ons werkgebied:
Regio Zuid-Kennemerland
Aerdenhout, Bennebroek
Cruquius, Driehuis
Haarlem, Hillegom
Hoofddorp, Heemstede
Lisse, Spaarndam
Velserbroek, Vijfhuizen
Vogelenzang, Zandvoort
Tuinkalender
Wat is er deze maand te doen in de tuin?

Bekijk onze tuintips in de tuinkalender van maart. Wij delen onze tips over tuinonderhoud,het gazon,de vijver,beplanting,vaste planten,bomen,struiken,snoeien en de moestuin.

Hulp inschakelen voor in de tuin?
Vraag ons om u te helpen?
Tuintips in de tuinkalender van maart

De tuin in maart


Een bjjzonder gevoel in je maag… de zon schijnt, de bloemen bloeien en de zin om de tuin in te gaan neemt toe! Dat betekent maar één ding: de lente komt eraan! In maart wordt het warmer en komt de tuin na een donkere winter weer helemaal tot leven. Er zijn al verschillende soorten bloemen die zich in allerlei kleuren en vormen laten zien. Je kunt weer beginnen met snoeien en het gazon kan worden gemaaid. Kortom de tuin kan weer helemaal gereed worden gemaakt voor nieuwe bloei. Let wel op het gezegde: “maart roert zijn staart”. Een week met veel zon en hoge temperaturen kan uitlopen in een weekend met kans op nachtvorst.

Het onderhoud van het gazon in maart

 • Met een hark haal je de viltlaag, die zich afgelopen winter heeft gevormd, van je gazon af. Zo krijgt het gras weer ruimte om verder te groeien.
 • Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.
 • Voorbereidingen voor het nieuwe gazon kunnen afgerond worden. De omgespitte grond is nu gezakt en kan geëgaliseerd en fijnkruimelig geharkt worden. Zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer.

Het onderhoud van de vijver in maart

 

 • De vissen mogen al een beetje voedsel toegedient krijgen als het water een temperatuur van 10°C heeft bereikt. Kijk alleen uit dat ze niet te veel krijgen, want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen.
 • Naarmate de watertemperatuur stijgt, worden de vissen meer actief. Er kan nu ook, hoewel nog steeds spaarzaam, worden gevoerd. Na de koude wintermaanden is de conditie sterk achteruit gegaan. Controleer de vissen daarom zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen.
 • Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later in maart en april voorkomen.
 • Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren.

Beplanting in maart

 

 • Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner.
 • Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen. Vogels als duiven, kauwen en fazanten lusten wel een groente- of plantblaadje, ook kiemende zaden zijn bij deze vogels erg welkom.
 • Uitgebloeie narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden, dit kan met de snoeischaar of met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie van de andere planten vragen.
 • Je exotische kuipplanten hebben de hele winter binnen in de kas of in de kamer gestaan. Als het mooi weer is kunnen de ramen overdag open zodat de planten al voorbereid en enigszins afgehard worden.

Snoeien in maart

 

 • Het is tijd om de klimrozen wat terug te snoeien. Je kunt de zijtakken flink terugterugsnoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen. Deze kun je namelijk verjongen door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen.
 • Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.
 • Dorre delen van de vaste beplanting kunnen afgeknipt worden met de heggeschaar. Als deze deeltjes in kleine stukjes geknipt worden kunnen ze blijven liggen, zodat deze als organisch materiaal verteren op de grond.
 • Klimop kan teruggesnoeid worden. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.
 • Overwinterde kuipplanten zullen vanaf nu terug beginnen te groeien. Zorg ervoor dat deze planten vrij diep ingesnoeid worden. Dit zal mooie en vertakte planten opleveren.

Overige tips voor maart

 

 • Haal de voorjaar alvast in huis. Knip een aantal takken van een prunus of ander vroeg ontluikend bloesem en zet ze binnen in een vaas. Zo heb je al vroeg de voorjaarskleuren en -geuren in huis.
 • Pas op voor het onkruid. Veel zaadjes hebben gewacht met opnieuw actief worden op de eerste zonnestralen en ze hebben geen warm weer nodig om hard te groeien. Wees er snel bij, dan wordt onkruid nooit een probleem en heb je er later weinig last van.
 • Gedroogde koemest is een goed alternatief voor stalmest. Deze gedroogde mest bevat minder stikstof. Gebruik bij voorkeur de korrelvorm, koemest in poedervorm kan gemakkelijk wegwaaien."
 • Maart is een mooie maand om aan het onderhoud van de tuinmeubels te beginnen. Je kunt de meubels bij elke weersomstandigheid alvast schuren en eventueel de juiste beitsen en/of oliën te kopen.